ВІТАМІННИЙ СКЛАД ГАРБУЗІВ НА ПОЛІССІ

Перейти вниз

ВІТАМІННИЙ СКЛАД ГАРБУЗІВ НА ПОЛІССІ

Сообщение автор Admin в Вт Фев 25 2014, 19:10

Булах М.В.; Колтунов В.А., д.с.-г.н., проф.
КНТЕУ, Київ


ВІТАМІННИЙ СКЛАД ГАРБУЗІВ НА ПОЛІССІ

Фактором, що визначає стан здоров’я людини та її працездатність є повноцінний раціон харчування, досягнути якого можна лише за умови постійного вживання достатньої кількості овочевої продукції, у тому числі і гарбузів, оскільки саме овочі є джерелом біологічно активних речовин.
До складу вітамінного комплексу гарбуза входять каротин, вітаміни С, В1, В2, В5, В6, Е, РР і навіть рідкісні вітаміни Т і K. Найбільша питома вага у складі біологічно активних речовин гарбузів належить саме каротину та вітаміну С.
За деякими даними [1] каротину в гарбузах буває у п'ять разів більше, ніж в моркві і в три рази більше, ніж в яловичій печінці. Цей мікронутрієнт у гарбузі сприяє поліпшенню зору, складу крові, підвищує імунітет, позитивно впливає на всі біохімічні процеси в печінці, прискорює відновлення жовчовидільної функції.
Вміст аскорбінової кислоти визначає біологічну цінність плодів гарбуза того чи іншого виду, оскільки вона бере участь у багатьох біохімічних окисно-відновних процесах в організмі, проявляючи антиоксидантну дію і сприяючи регенерації та загоєнню тканин, підтримує стійкість організму до різних видів стресів; забезпечує нормальний імунологічний і гематологічний статус. Літературні джерела не демонструють одностайності щодо вмісту вітаміну С у гарбузах. За даними Сердюк Т.А. [1], у м’якоті плодів міститься 8,0 мг% аскорбінової кислоти, інші дослідники доводять, що в гарбузах, вирощених в Україні у середньому накопичується від 6,9 до 18,8 мг%[2]. Деякі вчені [1,2] вважають, що вміст в гарбузах вітаміну С та каротину значною мірою залежить від грунтово-кліматичних умов їх вирощування. Найбільш придатною для досягнення потенційно можливого вітамінного складу гарбузів в Україні є зона Степу. В зоні Полісся подібні дослідження взагалі не проводились. Саме тому, дослідження вітамінного складу плодів гарбуза, вирощених в північно-західному Поліссі України, різних сортів та ступеня стиглості (табл. 1) є надзвичайно актуальним.




Таблиця 1 – Вміст основних біологічно активних речовин в гарбузах (середнє за 2009 – 2012 рр.)
Сорт Зав’язь, № Термін зберіган-ня, місяців Вміст, мг/100г
вітамін С каротин
до зберіга-ння після зберіга-ння до зберіга-ння після зберіга-ння
1 2 3 4 5 6 7
Мускатні
Новинка 1 6 7,6 7,3 14,3 11,9
2 6 8,8 4,9 10,6 8,9
3 6 5,4 3,2 9,0 7,2
Арабат-ський 1 5 6,1 4,1 18,3 13,0
2 6 5,0 3,9 14,7 8,3
3 4 4,1 3,0 10,6 7,1
4 4 3,4 2,9 6,8 6,2
5 1 3,3 - 5,3 -
Гілея 1 6 6,6 5,4 5,6 4,4
2 6 5,6 4,6 3,5 2,7
Руж Віф Д'Етамп 1 6 4,3 2,7 10,3 7,3
2 6 3,6 1,9 9,8 5,5
3 6 3,5 1,9 9,1 5,3
4 2 3,7 - 8,3 -
Великоплідні
Славута 1 6 8,5 4,7 7,6 4,6
2 6 5,3 3,6 4,3 2,6
Стофун-товий 1 6 6,1 3,7 6,9 5,6
2 6 6,2 3,4 6,6 4,4
3 5 4,8 3,1 4,6 3,5
4 5 4,2 2,7 4,1 3,0
5 5 3,9 - 3,1 -
6 5 4,5 - 4,0 -
Херсон-ський 1 4 8,7 5,7 4,0 3,3
2 4 7,0 2,7 4,4 2,5
Твердокорі
Мозоліїв-ський 1 6 6,7 4,0 6,7 1,7
2 5 6,3 3,6 6,5 1,5
3 5 4,6 3,4 5,6 1,2
4 3 4,2 3,3 5,4 1,2
Ждана 1 6 7,8 6,0 4,2 2,0
2 6 7,1 3,2 4,0 1,1


Закінчення табл. 1
1 2 3 4 5 6 7
Лель 1 6 2,9 2,2 2,0 1,5
2 5 2,6 1,4 1,6 0,8
Українсь-кий багато-плідний 1 5 6,9 4,3 10,2 5,6
2 6 6,2 4,1 9,1 4,9
3 5 5,1 3,7 7,8 4,7
4 5 3,7 3,3 5,9 4,6
5 5 3,4 2,9 6,5 4,4
6 4 4,3 2,3 5,4 3,4
7 5 3,9 2,2 4,8 3,4
8 1 3,2 - 6,3 -


Нами протягом 2009 – 2012 років було досліджено плоди гарбуза різного ступеня стиглості 11-ти сортів. Результати досліджень свідчать, що здатність накопичувати біологічно активні речовини плодами гарбуза залежать від видових і сортових особливостей та фази вегетації, під час якої їх збирають. Найбільше каротину накопичують плоди мускатних сортів, і зокрема Арабатського і Новинки, максимальну кількість вітаміну С містять перші зав’язі великоплідних сортів Славути і Стофунтового Перші зав’язі, що розвивались протягом найдовшого часу накопичували найбільше вітаміну С і каротину, їх вміст зменшувався з кожною наступною зав’яззю. У процесі зберігання вміст аскорбінової кислоту та каротину значно зменшувався – у середньому на 33,5% та 38,0% відповідно. Інтенсивніше він зменшувався пропорційно терміну зберігання у плодах третьої - сьомої зав’язей. Найменше вітамінів у процесі тривалого зберігання з урахуванням його терміну втрачали плоди перших зав’язей.

Список використаних джерел: 1. Сердюк Т.А. Изучение качественных изменений сортов тыквы при хранении в свежем и переработанном виде. / Автореф. дисс. на соискание учён, степени канд. с.-х. наук. - Киев, 1980. —20 с. 2. Скрипников Ю.Г. Диссертация на соискание ученой степени кандидата с-х. наук на тему «Селекция и биохимия тыквы в Ценрально-Черноземной зоне выращивания», - Мичуринск, 1958. - 243 с.
avatar
Admin
Admin

Сообщения : 129
Дата регистрации : 2014-02-25

Посмотреть профиль http://materialtovarzn.ukrainianforum.net

Вернуться к началу Перейти вниз

Вернуться к началу

- Похожие темы

 
Права доступа к этому форуму:
Вы не можете отвечать на сообщения